Blogi

Yhteys itseen on helpompi kadottaa kuin löytää

Tämän viikon Lujasti lempeä -tekstissäni pysähdyin liiallisen tekemisen, kiireen ja tehokkuuden äärelle. Siinä missä hyvinvoiva mieli tarvitsee aktiivisuutta, myös pysähtymisille on olennainen paikkansa. Monella loputtoman kiihkeä elämä vie kuitenkin mennessään, eikä rauhoittumiselle riitä tilaa.

Mutta vain hiljaisuudessa voi kuulla. Yhteyttä itseen kannattaa vaalia ja kunnioittaa asettuen kuuntelemaan omaa mielenmaailmaansa hyväksyvällä, lämpimän uteliaalla ja vastaanottavalla mielellä. Jos pysähtyminen tai hiljaa oman mielen ja kehon äärellä oleminen tuntuu ylivoimaiselta, ovat hälyttävät merkit jo ilmassa. Kyvyttömyys vaalia tyyneyden hetkiä ovat oikea uhka mielelle ja myös syville kohtaamisille toisten kanssa. Kykymme olla läsnä toisille liittyy aina vahvasti kykyymme olla läsnä itsemme kanssa. 

IMG_0475.jpg

Myötätuntoinen ja havainnoiva yhteys omaan mieleen auttaa lisäämään keskittymiskykyä, pohtimaan oman toiminnan suuntaa, säätelemään hankalia tunteita ja valitsemaan tekoja, jotka kunnioittavat omia arvoja. Mitä aidompi ja vahvempi yhteys ihmisellä on sisäiseen maailmaansa, sitä enemmän hän voi myös ymmärtää itseään ja reaktioitaan. Tämän myötä ihminen kykenee valitsemaan viisaampaa toimintaa sekä itsensä ja että ihmissuhteittensa äärellä.

Pelkkä tieto ei kuitenkaan riitä, vaan toistuvat teot ja arjen ankkurit ovat olennaisin tekijä rauhoittumisen mahdollistumiseksi. Valinnoillaan voi vaikuttaa. Siksi keräsin tyyneyden tueksi muutamia oivia linkkejä, joista löytyy sekä tietoa että harjoitteita. Yhtä lailla voit hoitaa yhteyttä itseesi hiljentyen mielesi äärelle esimerkiksi metsäkävelyllä, joogassa, puutarhatöissä, kalastaessa tai saunan lämmössä.

 • Oman tunne-elämän tunnistamiseen ja rauhoittamiseen sopii mainiosti suosittu harjoitukseni Tunnepysäkki, jonka löydät Lujasti lempeä -kirjastani ja lukemanani harjoituksena myös äänikirjasta. Harjoitus löytyy lyhyenä versiona tästä Hyvä Terveys -lehden artikkelista.
 • Headspace.com – Loistava englanninkielinen meditaatioappi, josta kannattaa kokeilla ilmainen 10 päivän setti ensituntuman saadakseen. Tätä olen itse käyttänyt jo useamman vuoden ajan.
 • Jo hengittämällä viisaasti voit tehdä paljon. Katso haastatteluni psykologi, psykoterapeutti Minna Martinin kanssa täältä, jotta saat kiinni paremmin siitä, miten hengittäminen vaikuttaa tunteisiin.
 • Yksilö- ja parisuhdekurssimme tarjoavat viikonlopun mittaisia mahdollisuuksia pysähtyä mielen ja kehon äärelle. Kursseja vedän yhteistyössä Merijoogan Johanna Pawlin kanssa. Syksylle on tulossa aivan uusi yksilöviikonloppukurssi: Inhimillisiä kohtaamisia kehon ja mielen äärellä. Löydät lisätietoa täältä tai Merijoogan sivuilta.
 • Mindfulness -harjoituksia Leena Pennasen ohjaamana. Sivuilta löydät myös Leenan helposti käytettävän appin harjoittelusi tueksi.
 • Ruotsalainen Compassion Lifestyle perustuu tutkittuun tietoon myötätunnon vaikutuksista. Sivuilta löydät myös puhelimeen ladattavan ruotsinkielisen appin.
 • Mielenterveysseuran mindfulness-tietoa ja harjoituksia sekä sivuston laajaa asiantuntemusta kannattaa tutkia huolella. Löydät apua ja tukea mielen pulmiin, joita jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana.
 • Työelämän avuksi ja voimaksi tutkimuksiin perustuvaa Antti-Juhani Wihurin tietoutta ja harjoituksia

2 vastausta artikkeliin “Yhteys itseen on helpompi kadottaa kuin löytää”

 1. Sattuipa sopivasti silmiini Tämä tekstisi katottuani Just YLE areenasta dokumentin intuition voima. Asioita, jotka tärkeitä, jotka ovat kuin kivijalka ihmisyyteen, eikä näistä liikaa puhuta. Kuinka moni lopulta tuntee itsensä tässä informaatiosaasteen kyllästyttämässä kiireessä ja suorittamista ihannoivassa maailmassa.

  Tykkää

 2. Pidän tavasta jolla lähestyt ihmisiä ❤ . Sain muutamia vuosia sitten myös olla koulutuksissa, MIM on hyvä työväline. Sain olla reilu 30 vuotta mielenterveys puolella töissä kunnes elokuussa 3015 sairastuin parantumattomasti syöpään. Syöpä on maksaessa ja luustossa saan vielä onneksi sytostaatti hoitoja kaksi kertaa viikossa joka toinen viikko. Minulla on 118-vuotiaat kaksoistytöt ja puoliso sekä vanhemmat ja laaja ihana ystävä piiri joiden takia kannattaa taistella sairautta vastaan. Sairastuminen on omalta kohdalta myös pakottanut mutta myös antaniut mahdollisuuden pysähtyä. Olen niitä kiitollinen tästä ajasta jota olen saanut jakaa läheisteni kanssa. Mielen rauhaa olen itse saanut lapsuuden uskostani ja hiljentymisestä sen myötä. Katsoin a-studion viikolla jossa puhuit täyttä asiaa ❤ . Jaksamista tärkeään sanomaasi ja työhösi ja ennen kaikkea elämääsi. Halauksin (kosketuksen merkitys on muuten myös niin tärkeää hoidossa, on aivan eri asia istuuko hoitaja/terapeutti tai lääkäri tietokoneen takana katsooko hän silmiin, kättelee ja laittaa vaikka käden polvelle. Lopuksi rentouttavaa ja aurinkoista pääsiäistä 🐥🐤🐣🐰

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s